Om oss

Vår historia

The Barns historia sträcker sig långt tillbaka i tiden, så långt som till 1934. Förutom att det var året då Kalle Anka gjorde entré på filmduken, Sven Wollter föddes och Vasaloppet ställdes in på grund av snöbrist, så restes också en viss lada på ”schlätta” utanför Vara. Här gladde den bondefamiljer och kor i nära 80 år.

2013 såg några pôjkar från Vara potential i den numera övergivna ladan. De hade en idé om en restaurang som skulle inspireras av den tid då en gammal släkting for till Amerika för att bli kock. Menyn på restaurangen skulle vara enkel utan att vara tråkig och kombinera de bästa svenska råvarorna med det bästa från den amerikanska matkulturen.

Pôjka gjorde slag i saken och rev ladan som sedan fick uppstå i ny skepnad i hjärtat av Göteborg. Resultatet blev The Barn. När du ser dig omkring i vår restaurang hittar du delar från den gamla ladan. Taket är detsamma som en gång skyddade bondens hö från att mögla och balkarna på våra väggar är de balkar som en gång höll upp ladans tak.

Maten och drycken på The Barn

På The Barn skapar vi det mesta från scratch. Majonnäsen slås kärleksfullt av våra kockar och köttet till burgarna maler vi själva på plats i ladan. Vårt hamburgerbröd är särskilt framtaget för just vår verksamhet, på så vis kan du vara säker på att du inte äter det någon annanstans. Burgarens bädd av krämig prästost har prisats av såväl krögare som statsmän. Eftersom vi hyser stor kärlek för det hemgjorda har vi tagit fram vår alldeles egna snaps och tre sorters öl. Allihop tillsammans med våra vänner på Qvänum Mat & Malt.

Vår snaps Månsken är en gomkittlande upplevelse med toner av karamell och äpple. Eftersom den lagrats på ekfat sitter den även på en lätt rökig smak. Alkoholhalten är stabila 32 %. K
ort sagt är det en strålande dryck.

När det kommer till vår egna öl kan du välja mellan tre olika sorters smakupplevelser, 
beroende på vilket humör du råkar vara på. Vår Skördeöl är en ljus lager, vår Gårdsöl är en blommig IPA och vår Laduöl är en lätt folkis. Alla tillverkade efter ölbryggarkonstens alla regler.

Våra leverantörer är utvalda med stor omsorg där bara det bästa är bra nog.

Sivans ost

En burgare utan ost är ingen riktig burgare. Som de ostälskare vi är tar vi gärna två, tre bitar åt gången och avnjuter den som den är. Osten som fått äran att pryda våra hamburgare har därför valts med stor omsorg. Sivans osthandel är ett familjeägt företag som funnits i fem generationer, därmed vet de hur riktigt god ost ska smaka. Ett enkelt val.


Eriksons Chark

Alldeles intill Vara ligger Nossebro, den lilla orten som har en speciell plats i våra hjärtan. Inte minst tack vare företaget Eriksons Chark, som förgyller vår tillvaro lite extra med sina fantastiska korvar. Charkuteriet grundades redan 1923 och drivs nu som då av familjen Erikson. Att vi på The Barn valt deras produkter beror kort och gott på den höga kvaliteten och de fräscha, svenska råvarorna. En fantastisk korv, rätt och ”schlätt”!


Da Matteo

Gott och bra kaffe går hand i hand. Därför hämtar vi vårt hos da Matteo som har sitt hemmakvarter bara ett stenkast från ladan. De jobbar nämligen med farmar som sätter kvalitet och sina anställda i första rummet. När kaffebönorna når Göteborg rostas de omsorgsfullt i den miljövänliga rosten på Magasinsgatan innan det hamnar i din kopp hos oss. Vi gillar kaffet så mycket att vi såg till att skapa en egen unik rost tillsammans med da Matteo.


Qvänum Mat & Malt

Qvänum Mat & Malt kan man sin dryck. Bryggeriet och bränneriet huserar i en ladugård på Gategården, strax utanför Kvänum. Deras produktion är vad vi kallar mikro, och deras ambition och passion är att skapa hantverksmässigt producerade måltidsdrycker. Med andra ord rådde det inga tvivel om vilka vi skulle ta fram vår alldeles egna Skördeöl och snaps Månsken med.


Stekosterian

Även om vi älskar kött i alla dess former hade vår burgarmeny inte varit komplett utan våra gröna alternativ. Kärnan i vårt Grönt i bröd är den friterade Filliostus – en stekost döpt efter den ena halvan av duon som utgör Stekosterian. Sara och Filip har drivit den lilla ostfabriken utanför Skara sedan 2017 med visionen att sprida matglädje – något som vi helt klart kan relatera till.

whiteguide2019